Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Johan Hoorn / Robopop

Logo https://in.a-lab.nl/johan-hoorn-robopop

Johan Hoorn is onderzoeker en ontwikkelaar van sociale robotica aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij ontwikkelt kunstmatige intelligentie, maar kijkt ook naar de effecten van zijn robots op de gebruiker. Dat heeft zijn weerslag gevonden in de stichting ROBOpop Foundation.

Robopop Foundation--gehuisvest in A Lab--is een platform waar grote organisaties samenwerken met kleine bedrijven, start-ups, kunstenaars, universiteiten en andere geïnteresseerden op het gebied van sociale robotica. Het vormt ook de oorsprong van de inmiddels wereldwijd bekende documentaire: Ik ben Alice (Alice cares). In Ik ben Alice krijgen drie oude vrouwen bezoek van een vriendelijke zorgrobot, met grote gevolgen voor alle betrokkenen.

Naar boven

“Je kan iets helemaal vol zetten met de zelfde soort mensen, met de zelfde soort huizen uit het zelfde sociaal economische segment maar daar wordt het een dooie buurt van. Wat met A Lab nou zo mooi is, daar komt alles en iedereen over de vloer allemaal verschillende gave gekke mensen, die nieuwe dingen uitproberen en dat is voor de buurt ook heel levendig. Want zoals wij dat bij Robopop doen, alles staat open alles is vrij toegankelijk, geldt dat ook voor die buurt.”

Naar boven

"Waarom doe ik dit niet aan de Vrije Universiteit. Daar lopen allemaal mensen rond die van dezelfde pluimage zijn, maar wat je nodig hebt om innoverend en creatief te zijn is een hele diverse omgeving, waar alles en iedereen over de vloer komt en waar je makkelijke verbinding hebt met bv de kunst de scholen start ups. Dat is een omgeving waar je sociale robotica in de fase waarin het nu verkeert moet ontwikkelen en dat kan je niet doen in een gevestigde institutie waarin alles al helemaal doorgeregeld is.”

“A Lab was zo vooruitziend om mij die ruimte te geven.”

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan